Preskoči na glavni sadržaj

Fusilli s tunom

AAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaa.....

Ovo ja vičem i vičem, ja više pucam po šavovima!

Ova bombardiranja na sve strane, nemojte jesti ovo, nemojte ono, čovjeku se zamagli pred očima. Prošli tjedan na predavanju o štetnosti, ali velikoj štetnosti šećera, sad neko istraživanje o štetnosti crvenog mesa (mislim, prerađevine neću ni spominjat – kaj oni misle da su otkrili Ameriku, da mi ne znamo ništa o aditivima, joj, grrr), ah...

Uvijek se vodim umjerenošću i raznolikošću. I uvijek mi je negdje tamo u glavi, 5 na dan (voća, povrća)...

Riba ... jedemo ribu koliko možemo, koliko imamo duboki džep, jer bome treba pošteno izdvojiti za neki malo bolji komad... I još nek mi muž nakon jedne ribice cijeli dan fizički radi! Hihi!

Trudim se paziti, paziti na dobre masnoće, krto meso, kad god mogu ubacujem integralno, povrće je uvijek na meniju, ali slatko, tu nemam riječi. Moja najslabija karika. Moram poraditi na tome. No, danas nije priča o tome.

Danas radim s tunom, da, onom finom, iz konzerve, i baš me briga. Upisat ću nam za ovaj tjedan RIBA +1.

Recept je jako jednostavan, mislim da će vam se baš dopasti, idealan je kad nemate puno vremena, a gladna usta čekaju:



250g integralnih fusilla (ili neke vama drage tjestenine)
1 konzerva tune
1 luk
1 češnjak
1 mala chili papričica
Sjeckana rajčica iz škrinje, cca 4 kom (ili konzerva pelata)
Bosiljak, origano, sol papar
Parmezan

Pećnicu ugrijte na 200°C.

U posoljenu vodu stavite kuhati tjesteninu, neka se kuha do mrvu prije al dente.

Na malo  maslinova ulja prodinstaju se luk i češnjak. Doda se nasjeckana chili papričica -količinu korigirajte sami, volite li ljutkasto ili ne. Doda im se rajčica – ako koristite svoju iz škrinje, potrebno je na jakoj vatri poklopljeno dinstati, ako koristite konzervu pelata, rastrgajte ih drvenom kuhačom, nakon što ste ih ulili na luk. Dodajte šaku svježeg bosiljka, ili malo suhog, ako nemate svježi, dodajte malo origana. Na nekoj srednjoj vatri kuhajte oko 15 minuta. Ugasite vatru, dodajte ocijeđenu tunu, lagano promiješajte, da se ne strga previše, posolite i popaprite po ukusu. Ubacite u umak ocijeđenu tjesteninu, promiješajte i prebacite u vatrostalnu zdjelu.

Poravnajte malo, pošpricajte sa maslinovim uljem, obilno pospite parmezanom i ubacite u pećnicu nekih 15-tak minuta.




Ostavite da se ohladi kratko i servirajte uz neku sezonsku salatu.

Ja sam stavila današnji ručak u srce kalup, da se malo oraspoložim. Sve će biti u redu!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...