Preskoči na glavni sadržaj

Šmusaka

Današnja misija: - napraviti musaku koja će se mom M. dopasti! Naime, njemu to jednostavno nije fino. A meni je jednostavno svakakva fina. I onda zbog njega ne kuham to jelo, a baš mi nedostaje... pa sam smislila plan, kako da ga približim zahtjevnom nepcu mom muža. Vjerojatno će izgubiti čar obične musake, al zato sam joj i promijenila ime! Šmusaka danas mora oduševiti mog muža!

Počinjem:

7 krumpira – oguliti, narezati na šnite i staviti kuhati, nek vrije 5-7 minuta u slanoj vodi.
500g mljevenog mesa, po izboru, ja koristim svinjetinu
2 luka, 2 mrkve
Tikvica, patlidžan
Sir trapist ili gauda, naribani

Dinsta se luk, doda mu se mrkva. Nakon kratkog vremena doda se meso i na jakoj vatri prži, dok ne počinje dobivati smećkastu koricu. Doda se 1 žlica talijanskih začina (možete dodati neke po svom guštu), osoli se i malo jače se popapri. Makne se s vatre i u smjesu ubaci šaka otkošćenih maslina.

Malo ulja poprže se tikvica i patlidžan, narezani na šnite.

Krumpir se ocijedi i malo ohladi.

U vatrostalnu zdjelu redom se slaže: krumpir, na nj smjesa s mesom, po mesu obilno posipati ribani sir, naslagati gore tikvice i patlidžan, na to meso, red krumpira i završiti sa ribanim sirom. Stavi se u zagrijanu pećnicu  na 200°C, na nekih pola sata.



Kratko ohladiti i odmah poslužiti.


Naravno, klincima i meni je bilo odlično. A nakon kratkog nagovaranja, i M. je rekao da mu je fino. Možda mu je bilo finije nego obična musaka, al ipak ni šmusaka nije njegovo top jelo! Ali, bitno se raznovrsno hraniti! Pusa, ljubavi, drugi put će biti nešto samo po tvom!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...