Preskoči na glavni sadržaj

Jesenja juha od hokaido tikvice

Ovaj sam recept davno dobila od šogora.
Uz moje male preinake, volim kuhati ovu juhu. I klinci ju obožavaju, prvenstveno zbog privlačne jarke boje. A mislim, ili se bar nadam da je i M. zadovoljan s njom, premda frče s nosom kad ju vidi na stolu.
Godinama poslije, smiješno zvuči, al stvarno godinama poslije, mi kod šogija i kao, kuhat ćemo neki lagani ručak zajedno. Mogli bismo juhu od hokaido tikvice. Odlična ideja, a njega baš zanima kako ju ja radim, jer njegova baš nije neka. Halo, ti si mi dao recept! On u čudu, al napravili smo je na njegov-moj-ne znam više čiji način i jako mu se dopala. Zadovoljno je rekao da će ju odsad i on tako raditi! 
No comment. Pa on je ko ja, potpuno zaboravljiv po pitanju recepata!




Ajmo na recept. 
Moja tikvica je opet od mame, iskoristit ću polovicu, dok će polovica u frižideru pričekati, a, tko zna, možda neku slasticu...

Jako jednostavni recept:
Hokaido tikvica se očisti, nareže na kocice – koštice možete ko ja skupljati mami da iduće godine posadi – mislim, vi ih posadite J, ili ih možete malo osoliti i kratko prepeći u pećnici i pojesti!

Na malo maslaca, par šnitica, stavite  kockice tikve, promiješajte i polako pecite. To radite u loncu koji će vam ujedno biti za kompletnu juhu. Često promiješajte.

U drugom loncu odmjerite oko 1l vode i stavite kuhati, zajedno sa mrkvom narezanom na šnite i 2 manja krumpira narezanih na kockice. Dodajte žličicu Vegete. Kad povrće blago omekša, prebacite cijelu količinu, zajedno s tekućinom u lonac s tikvicom. Kuhajte dok sve povrće ne omekša. Ugasite vatru, štapnim mikserom izmiksajte u finu krem juhu. Dodajte žličicu curry začina, sol po ukusu.



I to je to. Servirajte i uživajte. 
Meni je ovdje vrhnje potpuno nepotrebno, ovako blaga, bez dodatnih kalorija mi je puno draža. Neki vole dodati žličicu-dvije ulja od buče, eto, servirajte po želji.
Meni je ova juha toliko draga i fina, da sam i zidove u kući obojala u njenu boju! 




Šogi, fališ! 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...