Ovaj sam recept davno dobila od šogora.
Uz moje male
preinake, volim kuhati ovu juhu. I klinci ju obožavaju, prvenstveno zbog
privlačne jarke boje. A mislim, ili se bar nadam da je i M. zadovoljan s njom,
premda frče s nosom kad ju vidi na stolu.
Godinama poslije, smiješno zvuči, al stvarno godinama
poslije, mi kod šogija i kao, kuhat ćemo neki lagani ručak zajedno. Mogli bismo
juhu od hokaido tikvice. Odlična ideja, a njega baš zanima kako ju ja radim,
jer njegova baš nije neka. Halo, ti si mi dao recept! On u čudu, al napravili
smo je na njegov-moj-ne znam više čiji način i jako mu se dopala. Zadovoljno je
rekao da će ju odsad i on tako raditi!
No comment. Pa on je ko ja, potpuno
zaboravljiv po pitanju recepata!
Ajmo na recept.
Moja tikvica je opet od mame, iskoristit ću polovicu, dok će
polovica u frižideru pričekati, a, tko zna, možda neku slasticu...
Jako jednostavni recept:
Hokaido tikvica se očisti, nareže na kocice – koštice možete
ko ja skupljati mami da iduće godine posadi – mislim, vi ih posadite J, ili ih možete malo
osoliti i kratko prepeći u pećnici i pojesti!
Na malo maslaca, par šnitica, stavite kockice tikve,
promiješajte i polako pecite. To radite u loncu koji će vam ujedno biti za
kompletnu juhu. Često promiješajte.
U drugom loncu odmjerite oko 1l vode i stavite kuhati,
zajedno sa mrkvom narezanom na šnite i 2 manja krumpira narezanih na kockice.
Dodajte žličicu Vegete. Kad povrće blago omekša, prebacite cijelu količinu,
zajedno s tekućinom u lonac s tikvicom. Kuhajte dok sve povrće ne omekša.
Ugasite vatru, štapnim mikserom izmiksajte u finu krem juhu. Dodajte žličicu
curry začina, sol po ukusu.
I to je to. Servirajte i uživajte.
Meni je ovdje vrhnje
potpuno nepotrebno, ovako blaga, bez dodatnih kalorija mi je puno draža. Neki
vole dodati žličicu-dvije ulja od buče, eto, servirajte po želji.
Meni je ova juha toliko draga i fina, da sam i zidove u kući obojala u njenu boju!
Šogi, fališ!
Primjedbe
Objavi komentar