Mi smo danas imali punjenu papriku. Mislim da to nije recept
za blog, svatko ima svoju finu verziju punjene paprike. Omiljena je kod nas i
obavezno se jede sa pire krumpirom.
I uvijek sam u panici da imam dovoljno pirea, jer ga klinci i ja obožavamo, i tako baš svaki put pretjeram i podosta mi ostane. No, ja tu
ne vidim nikakav problem, bacanje hrane ili slično, ja vidim fino jelo za
večeru! Izaberite, njoki ili knedle sa šljivama!
Nama su danas odgovarali njoki. Ovaj recept nije
ništa posebno, ali možda vam otvori oči kako iskoristiti višak pirea, ili
pojednostavni izradu njoka, ili baš ništa od navedenog.
Meni je ovo najednostavniji recept za njoke na planeti, i mi
ga volimo jako! Nije pretjerani okus po krumpiru, a nije klasična tjestenina!
Kad sam bila mala, moja baka je ovo zvala ljuljeki. Kasnije sam saznala je to
zapravo naziv za nešto drugo, ali nema veze. Meni će ovo uvijek biti ljuljeki.
Ajmo mi na turbo jednostavni recept:
Ostatak pirea, cca 6 velikih žlica
250-300g mekog brašna
1 žumanjak
Umijesi se tijesto. Najprije dodajte manju količinu brašna,
pa dodavati, dok vam tijesto ne bude fino mekano, ali ne ljepljivo. To je
idealna mjera. Ne mogu vam drukčije objasniti. Ja tijesto osjetim pod rukom,
nadam se da će i vama poći za rukom.
Razvaljajte u duge tanke kobasice i režite na komadiće
2-3cm. Ja sam imala veliku pomoć sineka i začas smo ih zarolali u ljuljeke.
Možete
ih po želji ostaviti kao jastučiće ili ih izraditi u bilo kojem željenom
obliku. Stavite ih kuhati u posoljenu kipuću vodu. Oni su turbo brzo kuhani,
kad isplivaju, ostavite ih kuhati još minuticu-dvije i to je to!
Poslužite ih uz neki omiljeni umak, uz odreske s umakom, ili
kao ja, uz brzinski umak od vrhnja:
200g milerama
Kratko zagrijati i ukuhati u nj 50ml mlijeka sa 1 žličicom
aru praha ili gustina.
Kratko prikuhati, posoliti po okusu. Uživati vruće.
Dobili smo goste, klinci su sve smazali, nisam stigla
uslikati. Ma, nema veze kako izgledaju, preukusni su!
Primjedbe
Objavi komentar