Preskoči na glavni sadržaj

Njoki alla Mirisna priča

Mi smo danas imali punjenu papriku. Mislim da to nije recept za blog, svatko ima svoju finu verziju punjene paprike. Omiljena je kod nas i obavezno se jede sa pire krumpirom.
I uvijek sam u panici da imam dovoljno pirea, jer ga klinci i ja obožavamo, i tako baš svaki put pretjeram i podosta mi ostane. No, ja tu ne vidim nikakav problem, bacanje hrane ili slično, ja vidim fino jelo za večeru! Izaberite, njoki ili knedle sa šljivama!

Nama su danas odgovarali njoki. Ovaj recept nije ništa posebno, ali možda vam otvori oči kako iskoristiti višak pirea, ili pojednostavni izradu njoka, ili baš ništa od navedenog.

Meni je ovo najednostavniji recept za njoke na planeti, i mi ga volimo jako! Nije pretjerani okus po krumpiru, a nije klasična tjestenina! Kad sam bila mala, moja baka je ovo zvala ljuljeki. Kasnije sam saznala je to zapravo naziv za nešto drugo, ali nema veze. Meni će ovo uvijek biti ljuljeki.

Ajmo mi na turbo jednostavni recept:

Ostatak pirea, cca 6 velikih žlica
250-300g mekog brašna
1 žumanjak

Umijesi se tijesto. Najprije dodajte manju količinu brašna, pa dodavati, dok vam tijesto ne bude fino mekano, ali ne ljepljivo. To je idealna mjera. Ne mogu vam drukčije objasniti. Ja tijesto osjetim pod rukom, nadam se da će i vama poći za rukom.

Razvaljajte u duge tanke kobasice i režite na komadiće 2-3cm. Ja sam imala veliku pomoć sineka i začas smo ih zarolali u ljuljeke.



Možete ih po želji ostaviti kao jastučiće ili ih izraditi u bilo kojem željenom obliku. Stavite ih kuhati u posoljenu kipuću vodu. Oni su turbo brzo kuhani, kad isplivaju, ostavite ih kuhati još minuticu-dvije i to je to!

Poslužite ih uz neki omiljeni umak, uz odreske s umakom, ili kao ja, uz brzinski umak od vrhnja:

200g milerama

Kratko zagrijati i ukuhati u nj 50ml mlijeka sa 1 žličicom aru praha ili gustina.
Kratko prikuhati, posoliti po okusu. Uživati vruće.


Dobili smo goste, klinci su sve smazali, nisam stigla uslikati. Ma, nema veze kako izgledaju, preukusni su!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...