Preskoči na glavni sadržaj

Čokoladne kockice sa kikirikijem

Mada se na mom blogu ne vidi, ja najradije od svega ipak volim čokoladu. I čokoladne kolače. 

Čokolada je dobitna kombinacija za moje nepce, a srce mi je punije otkad sam našla i prvi put probala recept http://www.damijenestoslatko.bloger.index.hr/post/gresno-cokoladna-torta/750735.aspx
To je najbolja čokoladna torta na svijetu. I najjednostavnija. I najfinija. I još nešto naj, samo se sad ne mogu sjetiti. Obavezno probajte.

Na poslu imamo slavlje, pa sam svakako odlučila napraviti neki čokoladni kolač. Nisam znala što ispeći, pa sam malo skemijala neki recept, i ispao je fini kolačić, kojeg možete lako poslužiti i za najzahtjevnija nepca! I super je to, što je stvarno brzo gotov. Nastao je onako, iz rukava, od sastojaka koje sam imala trenutno u kuhinji, i premda nisam baš taj tip, jer mislim da nemam dovoljno iskustva ili mašte za sastavljanje neke slastice, ispalo je da mi se izgleda tu i tamo presvijetli u glavi!

Krenimo na jednostavni recept:

4 jaja
100g šećera
100g maslaca
1 velika žlica maslaca od kikirikija
2 žlice integralnog brašna
85g praha za čokoladni napitak s aromom lješnjaka (ili stavite običan)
I, premda ja nisam stavila, smatram da bi mu dobro došao jedan prašak za pecivo.

Maslac, kikiriki maslac i šećer se tuku na najvećoj brzini. Kad se zapjene, dodaje se jedno po jedno jaje, te smjesa brašna, praška za pecivo i praha za čoko napitak.

Ulije se u pravokutni lim i peče 20-tak minuta na 180°C.

Za vrijeme pečenja, napravi se krema:

400ml slatkog vrhnja
200g čokolade
1 žlica maslaca od kikirikijaž1 žlica šećera
2 žlice ruma

Na slabu vatru se stavi grijati slatko vrhnje, tik prije vrenja se ugasi vatra i ubace se ostali sastojci. Polako miješati da se svi sastojci prožmu, da se čokolada otopi i da se dobije topla tekuća ganache krema. Ona se prelije po toplom kolaču i ostavi par sati da se potpuno ohladi te se potom kolač stavi u frižider. 




Uživajte u malim kockicama ovog čarobnog čokoladog užitka! A ako ste u blizini, dođite na kavu i isprobajte ga, ima još koja kocica... Al požurite, i dečkima je jako fini!


Da, bili su idealni za slavlje na poslu. Ova dvojica su nestali čim su završili poziranje:



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...