Preskoči na glavni sadržaj

Quiche party!!

Sve je lako kad si mlad!
Zato onda nedjeljom popodne, kad ti frendovi dolaze na druženje, radiš s veseljem fino klopicu uz finu čašicu!



Da, jela sam neki dan u Zagrebu te slane pite, sa svakavim punjenjima, pa mij e odmah bilo u glavi kako moram i za svo blog izbaciti neki dobar receptić. Meni su te pite fenomenalne! A imam odličan recept za tijesto! I onda, maštu na pašu! Ubaci se unutra ono što tko voli ili što se ima u frižideru tog trena.

Ajmo se zabaviti!

Tijesto (za dvije pite promjera cca 25cm):

400g mekog brašna
250g maslaca – otopljenog
2 žličice soli
2 žlice kiselog vrhnja
Zamijesiti kratko i staviti na pola sata u frižider.

Meni je danas bio dan za ovakve nadjeve:

Najprije sam skuhala bešamel umak – na 2 žlice maslaca prepržila sam 2 žlice brašna i zalila sve sa 300-400ml mlijeka. Odokativno, pa kad se zgusne provjerim jel pregusto i trebam li još mrvu razrijediti mlijekom. Malo sam posolila i začinila muškatnim oraščićem. Vi možete i nekako po svom napraviti bešamel. Ne dodavati na kraju parmezan, molim!

Uzela sam dvije posude: u svaku razbila i izmiješala 2 jaja, 2 veelike žlice kiselog vrhnja i svakoj dodala polovicu bešamela, još malo soli i papra, u jednu sam još dodala šaku nasjeckanog vlasca.
Tijesto sam podijelila na dva dijela i razvaljala na veličinu okruglih kalupa. Prebacila sam tijesto na masni papir, pa u kalupe, tako da se diže gore po stijenkama. Inače, tijesto je baš elastično i lijepo je s njim raditi.

U jednu pitu sam dodala na komadiće nasjeckanu šunku u ovitku, oko 200g, onako razbacala sam ju po tijestu i na nju sam stavila 1 i pol sjeckana luka. Ja obožavam luk i da, bilo ga je puno, ali mene to veseli! Zalila sam sve pripremljenom smjesom i ubacila gore nekoliko maslina. Stavila sam u pećnicu na 200°C, dok nije poprimilo crvenkastu boju. Nisam pratila vrijeme, al pretpostavljam da je moglo biti oko pola sata. Hihi


Za drugu pitu sam koristila poriluk. Razrezala sam ga po dužini, dobro oprala i stavila kuhati na paru, oko 7 minuta. Nasjeckala sam ga i posipala po tijestu druge pite. 150g jegera sam nasjeckala na komadiće i prepržila na teflonskoj tavi sa svih strana, da je cijela kuhinja zamirisala i da je dobio crvenkastu koricu. I to sam prebacila po tijstu, te lagano sve zalila sa pripremljenom smjesom. I naravno puf u pećnicu na 200°C, vjerojatno isto nekih pola sata! Hihi


Kad se ispeklo, izvadila sam iz kalupa i ostavila na dasci da se malo ohladi. Maknula sa papira na pladanj i narezala na 8 šnita. I krenuli smo uživati, jedan po jedan i bili su nam preukusni! Njima više ovaj s porilukom, meni više ovaj s lukom! Ukusi su različiti!



Samo, problem je u tome da ja quiche ne mogu prestati jesti. A onda kad skužim da sam previše pojela, bude već prekasno! 
Dobar tek!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...