Sve je lako kad si mlad!
Zato onda nedjeljom popodne, kad ti frendovi dolaze na
druženje, radiš s veseljem fino klopicu uz finu čašicu!
Da, jela sam neki dan u Zagrebu te slane pite, sa svakavim
punjenjima, pa mij e odmah bilo u glavi kako moram i za svo blog izbaciti neki
dobar receptić. Meni su te pite fenomenalne! A imam odličan recept za tijesto!
I onda, maštu na pašu! Ubaci se unutra ono što tko voli ili što se ima u frižideru
tog trena.
Ajmo se zabaviti!
Tijesto (za dvije pite promjera cca 25cm):
400g mekog brašna
250g maslaca – otopljenog
2 žličice soli
2 žlice kiselog vrhnja
Zamijesiti kratko i staviti na pola sata u frižider.
Meni je danas bio dan za ovakve nadjeve:
Najprije sam skuhala bešamel umak – na 2 žlice maslaca
prepržila sam 2 žlice brašna i zalila sve sa 300-400ml mlijeka. Odokativno, pa
kad se zgusne provjerim jel pregusto i trebam li još mrvu razrijediti mlijekom.
Malo sam posolila i začinila muškatnim oraščićem. Vi možete i nekako po svom
napraviti bešamel. Ne dodavati na kraju parmezan, molim!
Uzela sam dvije posude: u svaku razbila i izmiješala 2 jaja, 2
veelike žlice kiselog vrhnja i svakoj dodala polovicu bešamela, još malo soli i
papra, u jednu sam još dodala šaku nasjeckanog vlasca.
Tijesto sam podijelila na dva dijela i razvaljala na
veličinu okruglih kalupa. Prebacila sam tijesto na masni papir, pa u kalupe,
tako da se diže gore po stijenkama. Inače, tijesto je baš elastično i lijepo je
s njim raditi.
U jednu pitu sam dodala na komadiće nasjeckanu šunku u
ovitku, oko 200g, onako razbacala sam ju po tijestu i na nju sam stavila 1 i
pol sjeckana luka. Ja obožavam luk i da, bilo ga je puno, ali mene to veseli!
Zalila sam sve pripremljenom smjesom i ubacila gore nekoliko maslina. Stavila sam u pećnicu na 200°C, dok nije
poprimilo crvenkastu boju. Nisam pratila vrijeme, al pretpostavljam da je moglo
biti oko pola sata. Hihi
Za drugu pitu sam koristila poriluk. Razrezala sam ga po
dužini, dobro oprala i stavila kuhati na paru, oko 7 minuta. Nasjeckala sam ga
i posipala po tijestu druge pite. 150g jegera sam nasjeckala na komadiće i
prepržila na teflonskoj tavi sa svih strana, da je cijela kuhinja zamirisala i
da je dobio crvenkastu koricu. I to sam prebacila po tijstu, te lagano sve
zalila sa pripremljenom smjesom. I naravno puf u pećnicu na 200°C, vjerojatno
isto nekih pola sata! Hihi
Kad se ispeklo, izvadila sam iz kalupa i ostavila na dasci
da se malo ohladi. Maknula sa papira na pladanj i narezala na 8 šnita. I
krenuli smo uživati, jedan po jedan i bili su nam preukusni! Njima više ovaj s
porilukom, meni više ovaj s lukom! Ukusi su različiti!
Samo, problem je u tome da ja quiche ne mogu prestati jesti.
A onda kad skužim da sam previše pojela, bude već prekasno!
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar