Brzo, brzo, prijatelji dolaze na druženje! Pa nećemo se
valjda družiti bez neke slastice!
Imam u glavi ovaj recept već duže vrijeme, i
sad mi je idealna prilika za napravit ga, jer je izrazito brz i jako ukusan!
Jede se toplo i mljacka se cijelo vrijeme!
Več sam sve sklopila i već se peče, a cijela nam kuća miriše
po maslacu! Klinci i ja smo od tog mirisa skoro pa hipnotizirani!
A danas sam cijelo jutro slušala na predavanju o štetnosti
šećera na organizam. Rekao je doktor u jednom trenutku, da on mora postati samo
„gušt prehrana“. Bio mi je jako zgodan izraz! I večeras radim ovaj kolač u
ime gušt prehrane! Ostatak ćemo vikenda imati restrikciju šećera u kući! Ali
ovo tako dobro miriše...
Ajmo mi ipak vedro na recept, u ovom vam postu prezentiram
moje najdraže prhko tijeto!
Recept je, naravno, od Jamie Olivera, i ja već
godinama po ovom receptu izrađujem pite.
125g maslaca lagano topljenog
100g šećera u prahu
Mrva soli
250g mekog brašna - možete i kombinirati brašna, ja često ovdje zamijenim s integralnim
2 žumanjka
1 žlica mlijeka
Svi sastojci se brzo i kratko povežu u tijesto. Čim kraće
miješate, to će on biti hrskavije, a manje žilavo.
Ostaviti malo sa strane, ne mora u frižider., tj. ako ćete ga poželjeti lijepo razvaljati, bilo bi dobro da malo odstoji u frižideru.
2-3 žlice maslaca otopiti u tavi i dodati mu 200g šećera.
Otopiti ga, do fine kremaste teksture.
Uliti masu u okrugli kalup. Na nju nabacati 4 oguljene
jabuke, narezane na šnite i preko jabuka rasporediti tijesto. Ja ga malo
razvaljam u krug i prebacim preko, onako neravnomjerno, čupkasto i neuredno.
Naravno, vi možete lijepo razvaljati i poklopiti jabuke.
Stavi se peći na 180°C, dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu
boju.
Ostaviti da se ohladi 10-tak minuta i preokrenuti ga na
pladanj. Narezati i servirati toplo, tada je najkusniji!
Gosti su začas tu, post je gotov, kolač samo što nije! Sliku stavljam kasnije, jer se sada idem družiti!
Primjedbe
Objavi komentar