Preskoči na glavni sadržaj

Jabuke u sendviču

Brzo, brzo, prijatelji dolaze na druženje! Pa nećemo se valjda družiti bez neke slastice! 
Imam u glavi ovaj recept već duže vrijeme, i sad mi je idealna prilika za napravit ga, jer je izrazito brz i jako ukusan! Jede se toplo i mljacka se cijelo vrijeme!

Več sam sve sklopila i već se peče, a cijela nam kuća miriše po maslacu! Klinci i ja smo od tog mirisa skoro pa hipnotizirani!

A danas sam cijelo jutro slušala na predavanju o štetnosti šećera na organizam. Rekao je doktor u jednom trenutku, da on mora postati samo „gušt prehrana“. Bio mi je jako zgodan izraz! I večeras radim ovaj kolač u ime gušt prehrane! Ostatak ćemo vikenda imati restrikciju šećera u kući! Ali ovo tako dobro miriše...

Ajmo mi ipak vedro na recept, u ovom vam postu prezentiram moje najdraže prhko tijeto! 
Recept je, naravno, od Jamie Olivera, i ja već godinama po ovom receptu izrađujem pite.

125g maslaca lagano topljenog
100g šećera u prahu
Mrva soli
250g mekog brašna - možete i kombinirati brašna, ja često ovdje zamijenim s integralnim
2 žumanjka
1 žlica mlijeka

Svi sastojci se brzo i kratko povežu u tijesto. Čim kraće miješate, to će on biti hrskavije, a manje žilavo.
Ostaviti malo sa strane, ne mora u frižider., tj. ako ćete ga poželjeti lijepo razvaljati, bilo bi dobro da malo odstoji u frižideru.




2-3 žlice maslaca otopiti u tavi i dodati mu 200g šećera. Otopiti ga, do fine kremaste teksture.

Uliti masu u okrugli kalup. Na nju nabacati 4 oguljene jabuke, narezane na šnite i preko jabuka rasporediti tijesto. Ja ga malo razvaljam u krug i prebacim preko, onako neravnomjerno, čupkasto i neuredno. Naravno, vi možete lijepo razvaljati i poklopiti jabuke.



Stavi se peći na 180°C, dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.


Ostaviti da se ohladi 10-tak minuta i preokrenuti ga na pladanj. Narezati i servirati toplo, tada je najkusniji!

Gosti su začas tu, post je gotov, kolač samo što nije! Sliku stavljam kasnije, jer se sada idem družiti!
Mislim da će divno prijati uz čašu crnog vina!

Evo slike:



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...