Ima jedna priča, u kojoj jedan par, slaveći svoju ljubav, ode u Italiju na romatično putovanje, koje je bilo i divno gastronomsko putovanje i vrate se puni ljubavi, puni dojmova, punih trbuha...
Otkad sam se vratila u stvarnost, imam želju da sve ono isprobano, na moj način izradim doma.
Bila sam presretna kad sam, vrativši se doma, listala "Jamievu Italiu",knjigu koju imam već toliko godina, ali sada mi recepti nekako sjedaju u glavi, smisleni su i predobri. Zbog mene same, ne zbog toga što sam ipak osjetila na svom nepcu aromu talijanske gastronomske pjesme, hihi!
Da, ja jesam pod dojmom Italije, želim se ponovo vratiti...
Dok to ne učinim, uživat ću s Jamiejem u našoj Italiji!
Možda i nije neki način početi sve s desertom, ali ovaj desert ima svako pravo biti na prvom mjestu! Ovo je Jamiejev recept s mojim preinakama. Naravno, ovo je samo jedna od verzija recepta za Tiramisu, ona brza i stoga meni najdraža! Oduševila sam se okusom, jer je do u srž pogođen, vratio me odmah u onu uličicu, onaj mali restorančić u Firenzi, gdje smo uživali u ovom divnom desertu...
Ovo je najjednostavnija verzija Tiramisu kolača, s punim bogatstvom okusa!
Najprije skuhajte finu kavicu za dvoje. Svatko ima neku svoju vrstu kave koju voli, da, treba vam baš ta. U jednoj šalici servirajte sebi idealnu kavicu, u drugoj šalici priredite jednu slatku verziju crne kavice. Ja sam sebi napravila instant kavu, bez šećera, jednu od meni omiljenijih, a u drugoj sam šalici izradila tu istu, samo sa dvije male žličice šećera.
Popijte malo vaše kavice.
Uz kavicu, potrebno vam je:
1 pakiranje mascarpone sira (oko 200g)
2 žlice šećera
ekstrakt vanilije
2 žlice sherry likera - još ako je domaći, perfektno!
2-3 žlice mlijeka
piškote, nekoliko njih
tamna čokolada za ribanje na kraju
Ovo će biti mala slastica za četvero ljudi. Uzmite 4 male staklene zdjelice. U svaku natrgajte 1-2 piškote, da prekriju dno zdjelice. Svaki dio piškote prelijte sa pripremljenom kavom i usput srknite malo svoje kavice, onako, za opuštanje.
Neka sve piškote budu dobro namočene, nije važno ako je negdje i malo više kave.
I sad jednostavno izmiksajte dobro sir, dodajte mu šećer i malo ekstrakta vanilije. Nakon kratkog vremena ulijte mu sherry i par žlica mlijeka da krema postane lijepo glatka, ne prečvrsta. Mlijekom zapravo korigirate čvrstoću kreme, pa ovisi o vašem siru koliko će ga biti potrebno.
Rasporedite kremu u ove četiri zdjelice, malo zagladite na vrhu. Preko kreme obilno naribajte tamnu čokoladu i stavite u frižider na hlađenje.
I, eto, gotov desert, a još mi kavicu niste popili do kraja!
Uživajte!
Otkad sam se vratila u stvarnost, imam želju da sve ono isprobano, na moj način izradim doma.
Bila sam presretna kad sam, vrativši se doma, listala "Jamievu Italiu",knjigu koju imam već toliko godina, ali sada mi recepti nekako sjedaju u glavi, smisleni su i predobri. Zbog mene same, ne zbog toga što sam ipak osjetila na svom nepcu aromu talijanske gastronomske pjesme, hihi!
Da, ja jesam pod dojmom Italije, želim se ponovo vratiti...
Dok to ne učinim, uživat ću s Jamiejem u našoj Italiji!
Možda i nije neki način početi sve s desertom, ali ovaj desert ima svako pravo biti na prvom mjestu! Ovo je Jamiejev recept s mojim preinakama. Naravno, ovo je samo jedna od verzija recepta za Tiramisu, ona brza i stoga meni najdraža! Oduševila sam se okusom, jer je do u srž pogođen, vratio me odmah u onu uličicu, onaj mali restorančić u Firenzi, gdje smo uživali u ovom divnom desertu...
Ovo je najjednostavnija verzija Tiramisu kolača, s punim bogatstvom okusa!
Najprije skuhajte finu kavicu za dvoje. Svatko ima neku svoju vrstu kave koju voli, da, treba vam baš ta. U jednoj šalici servirajte sebi idealnu kavicu, u drugoj šalici priredite jednu slatku verziju crne kavice. Ja sam sebi napravila instant kavu, bez šećera, jednu od meni omiljenijih, a u drugoj sam šalici izradila tu istu, samo sa dvije male žličice šećera.
Popijte malo vaše kavice.
Uz kavicu, potrebno vam je:
1 pakiranje mascarpone sira (oko 200g)
2 žlice šećera
ekstrakt vanilije
2 žlice sherry likera - još ako je domaći, perfektno!
2-3 žlice mlijeka
piškote, nekoliko njih
tamna čokolada za ribanje na kraju
Ovo će biti mala slastica za četvero ljudi. Uzmite 4 male staklene zdjelice. U svaku natrgajte 1-2 piškote, da prekriju dno zdjelice. Svaki dio piškote prelijte sa pripremljenom kavom i usput srknite malo svoje kavice, onako, za opuštanje.
Neka sve piškote budu dobro namočene, nije važno ako je negdje i malo više kave.
I sad jednostavno izmiksajte dobro sir, dodajte mu šećer i malo ekstrakta vanilije. Nakon kratkog vremena ulijte mu sherry i par žlica mlijeka da krema postane lijepo glatka, ne prečvrsta. Mlijekom zapravo korigirate čvrstoću kreme, pa ovisi o vašem siru koliko će ga biti potrebno.
Rasporedite kremu u ove četiri zdjelice, malo zagladite na vrhu. Preko kreme obilno naribajte tamnu čokoladu i stavite u frižider na hlađenje.
I, eto, gotov desert, a još mi kavicu niste popili do kraja!
Uživajte!
Riječ tiramisu znači "povuci me gore; razbudi me" - ovo definitivno razbuđuje, već i samim izgledom!
Primjedbe
Objavi komentar