Preskoči na glavni sadržaj

Moja talijanska avantura: 1 - Tiramisu veloce

Ima jedna priča, u kojoj jedan par, slaveći svoju ljubav, ode u Italiju na romatično putovanje, koje je bilo i divno gastronomsko putovanje i vrate se puni ljubavi, puni dojmova, punih trbuha...

Otkad sam se vratila u stvarnost, imam želju da sve ono isprobano, na moj način izradim doma.

Bila sam presretna kad sam, vrativši se doma, listala "Jamievu Italiu",knjigu  koju imam već toliko godina, ali sada mi recepti nekako sjedaju u glavi, smisleni su i predobri. Zbog mene same, ne zbog toga što sam ipak osjetila na svom nepcu aromu talijanske gastronomske pjesme, hihi!

Da, ja jesam pod dojmom Italije, želim se ponovo vratiti...


Dok to ne učinim, uživat ću s Jamiejem u našoj Italiji!

Možda i nije neki način početi sve s desertom, ali ovaj desert ima svako pravo biti na prvom mjestu! Ovo je Jamiejev recept s mojim preinakama. Naravno, ovo je samo jedna od verzija recepta za Tiramisu, ona brza i stoga meni najdraža! Oduševila sam se okusom, jer je do u srž pogođen, vratio me odmah u onu uličicu, onaj mali restorančić u Firenzi, gdje smo uživali u ovom divnom desertu...

Ovo je najjednostavnija verzija Tiramisu kolača, s punim bogatstvom okusa!

Najprije skuhajte finu kavicu za dvoje. Svatko ima neku svoju vrstu kave koju voli, da, treba vam baš ta. U jednoj šalici servirajte sebi idealnu kavicu, u drugoj šalici priredite jednu slatku verziju crne kavice. Ja sam sebi napravila instant kavu, bez šećera, jednu od meni omiljenijih, a u drugoj sam šalici izradila tu istu, samo sa dvije male žličice šećera.

Popijte malo vaše kavice.
Uz kavicu, potrebno vam je:

1 pakiranje mascarpone sira (oko 200g)
2 žlice šećera
ekstrakt vanilije
2 žlice sherry likera - još ako je domaći, perfektno!
2-3 žlice mlijeka

piškote, nekoliko njih
tamna čokolada za ribanje na kraju

Ovo će biti mala slastica za četvero ljudi. Uzmite 4 male staklene zdjelice. U svaku natrgajte 1-2 piškote, da prekriju dno zdjelice. Svaki dio piškote prelijte sa pripremljenom kavom i usput srknite malo svoje kavice, onako, za opuštanje.
Neka sve piškote budu dobro namočene, nije važno ako je negdje i malo više kave.

I sad jednostavno izmiksajte dobro sir, dodajte mu šećer i malo ekstrakta vanilije. Nakon kratkog vremena ulijte mu sherry i par žlica mlijeka da krema postane lijepo glatka, ne prečvrsta. Mlijekom zapravo korigirate čvrstoću kreme, pa ovisi o vašem siru koliko će ga biti potrebno.

Rasporedite kremu u ove četiri zdjelice, malo zagladite na vrhu. Preko kreme obilno naribajte tamnu čokoladu i stavite u frižider na hlađenje.

I, eto, gotov desert, a još mi kavicu niste popili do kraja!
Uživajte!

Riječ tiramisu znači "povuci me gore; razbudi me" - ovo definitivno razbuđuje, već i samim izgledom!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Male pite sa kupinama i malinama

Ovo vam pišem da otjeram ove oblake i zimu, ajde proljeće navali više. Danas ga dozivam jednom voćnom slasticom. Ovaj recept nije ništa posebno, brzo je gotov i neka vam samo bude jedna ideja kako se zasladiti bez puno muke! Recept: 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta, izvadite ga prije van iz frižidera da bude sobne temperature. Punjenje: 250g kupina i malina (ja imam svoje u škrinji, ali odlično će poslužiti neki mix šumskog voća iz dućana) 75g smeđeg šećera Pomiješati u loncu voće i šećer i kuhati, približno 20 minuta, za fini umak. Ohladiti - ovo može produžiti vrieme izrade kolača, ali ako stavite van na ovu zimu začas će se ohladiti (pazite na znatiželjnje mačke i ostala četveronožna bića u vašoj okolici :-)) Krema od vanilije: 250ml mlijeka 1 štapić vanilie - sjemenke samo 4 žumanjka 50g šećera 20g pšeničnog brašna 2 žličice kukuruznog brašna U zdjeli miksajte žumanjke i šećer, da budu pahuljasti, oko 2-3 minute, dodajte polako obje vrste brašna i kap d...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...