Imali smo rođendan, pa smo tako imali i tortu.
Jednu finu, bogatu tortu, možda je dobila koji komentar da je malo jače slatka, ali, komentari se zagube, i onda ostanu samo prazni tanjuri...
Ovo je inačica maminog recepta za rafaelo štangice, koje inače jako volimo i vjerojatno ću jednom pisati o njima.
Dakle...
Priča počinje s kremom, ona se mora hladiti, pa joj svakako moram dati prednost:
6 žumanjaka
150g šećera - ovdje je mjesto za razmislit, možda bi moglo i manje šećera, neka ostane na vama
ekstrakt vanilije
4 žlice oštrog brašna
300ml mlijeka
Sve se zajedno pomiješa i stavi kuhati. Kad se zgusne, makne se s vatre i ostavi da se hladi. Čim češće promiješati, da ne nastane kožica. Kad se ohladi, dobro izmiksati mikserom, da ne bi kasnije u kremi nastale grudice.
Kad se prvi dio kreme fino hladi, izradi se biskvit:
6 bjelanjaka
250g šećera
100g kokosa
100g oštrog brašna
Dobro se izradi smijeg od bjelanjaka, umiješa šećer i miksa toliko dugo dok se smjesa ne zasjaji i dodaju se polako ostali sastojci. Smjesa se prebaci u okrugli kalup za torte i peče na 180°.
Ohlađeni biskvit prerezati na pola. Biskvit je fino sočan, nije ga potrebno ničim prelijevati.
U posebnoj posudi smiješati 300ml slatkog vrhnja.
U drugoj posebnoj posudi smiješati 200g mascarpone sira. Bit če puno posuda kasnije za pranje, nažalost.
Siru dodati prvi dio kreme, onaj kuhani dio, dobro sjediniti i polako u nj umiješati tučeno slatko vrhnje.
Opet posebna posuda, za smiješati 200ml slatkog vrhnja, za ukrašavanje torte. može i ne mora. Možda vi imate neku bolju, kreativniju ideju, ja ću odmah najaviti, prije slike, da vas ne iznenadi, ja sam jako loša u dekoriranju torti, ne znam jesam li čak prosječna! Oduvijek se fokusiram na okus, i kreativna vanjština uvijek izostane! Takva sam.
Ajmo na slaganje torte:
Na dno se stavi prerezani biskvit, premaže se polovicom kreme - i sad ide dodatak koji uopće nije trebao, čak nije ni odradio posao koji mu je bio namijenjen - ja sam ovdje dodala keksiće od kokosa u obliku kolutića. Mislila sam da će se lijepo vidjeti na prerezanoj šniti torte i da će poboljšati okus, ali premda nitko nije komentirao ovaj dio kao višak, meni je totalno bio. Skroz bezveze. Ali opet bih drugi put ovdje nešto dodala, baš bi mi pristajala nekakva zanimljiva sredina.
Dok ne smislim ništa bolje, preporučam staviti drugi dio biskvita, na njega ostatak kreme. I na kremu šlag. I sad sve posuti kokosovim brašnom, možda,eto, to mi ne zvuči loše.
Moja izgleda nešto drukčije.
Al jako je zapravo fina, jako sam zadovoljna kako mi je ispala krema i kanim ovu tortu svakako češće raditi. Podosta je bogatog okusa, tako da se može narezati puno užih šnita, za velik broj dragih gostiju!
Meni su moji jako dragi!
Jednu finu, bogatu tortu, možda je dobila koji komentar da je malo jače slatka, ali, komentari se zagube, i onda ostanu samo prazni tanjuri...
Ovo je inačica maminog recepta za rafaelo štangice, koje inače jako volimo i vjerojatno ću jednom pisati o njima.
Dakle...
Priča počinje s kremom, ona se mora hladiti, pa joj svakako moram dati prednost:
6 žumanjaka
150g šećera - ovdje je mjesto za razmislit, možda bi moglo i manje šećera, neka ostane na vama
ekstrakt vanilije
4 žlice oštrog brašna
300ml mlijeka
Sve se zajedno pomiješa i stavi kuhati. Kad se zgusne, makne se s vatre i ostavi da se hladi. Čim češće promiješati, da ne nastane kožica. Kad se ohladi, dobro izmiksati mikserom, da ne bi kasnije u kremi nastale grudice.
Kad se prvi dio kreme fino hladi, izradi se biskvit:
6 bjelanjaka
250g šećera
100g kokosa
100g oštrog brašna
Dobro se izradi smijeg od bjelanjaka, umiješa šećer i miksa toliko dugo dok se smjesa ne zasjaji i dodaju se polako ostali sastojci. Smjesa se prebaci u okrugli kalup za torte i peče na 180°.
Ohlađeni biskvit prerezati na pola. Biskvit je fino sočan, nije ga potrebno ničim prelijevati.
U posebnoj posudi smiješati 300ml slatkog vrhnja.
U drugoj posebnoj posudi smiješati 200g mascarpone sira. Bit če puno posuda kasnije za pranje, nažalost.
Siru dodati prvi dio kreme, onaj kuhani dio, dobro sjediniti i polako u nj umiješati tučeno slatko vrhnje.
Opet posebna posuda, za smiješati 200ml slatkog vrhnja, za ukrašavanje torte. može i ne mora. Možda vi imate neku bolju, kreativniju ideju, ja ću odmah najaviti, prije slike, da vas ne iznenadi, ja sam jako loša u dekoriranju torti, ne znam jesam li čak prosječna! Oduvijek se fokusiram na okus, i kreativna vanjština uvijek izostane! Takva sam.
Ajmo na slaganje torte:
Na dno se stavi prerezani biskvit, premaže se polovicom kreme - i sad ide dodatak koji uopće nije trebao, čak nije ni odradio posao koji mu je bio namijenjen - ja sam ovdje dodala keksiće od kokosa u obliku kolutića. Mislila sam da će se lijepo vidjeti na prerezanoj šniti torte i da će poboljšati okus, ali premda nitko nije komentirao ovaj dio kao višak, meni je totalno bio. Skroz bezveze. Ali opet bih drugi put ovdje nešto dodala, baš bi mi pristajala nekakva zanimljiva sredina.
Dok ne smislim ništa bolje, preporučam staviti drugi dio biskvita, na njega ostatak kreme. I na kremu šlag. I sad sve posuti kokosovim brašnom, možda,eto, to mi ne zvuči loše.
Moja izgleda nešto drukčije.
Al jako je zapravo fina, jako sam zadovoljna kako mi je ispala krema i kanim ovu tortu svakako češće raditi. Podosta je bogatog okusa, tako da se može narezati puno užih šnita, za velik broj dragih gostiju!
Meni su moji jako dragi!
Primjedbe
Objavi komentar