Preskoči na glavni sadržaj

Snježna torta

Imali smo rođendan, pa smo tako imali i tortu.
Jednu finu, bogatu tortu, možda je dobila koji komentar da je malo jače slatka, ali, komentari se zagube, i onda ostanu samo prazni tanjuri...


Ovo je inačica maminog recepta za rafaelo štangice, koje inače jako volimo i vjerojatno ću jednom pisati o njima.
Dakle...

Priča počinje s kremom, ona se mora hladiti, pa joj svakako moram dati prednost:

6 žumanjaka
150g šećera - ovdje je mjesto za razmislit, možda bi moglo i manje šećera, neka ostane na vama
ekstrakt vanilije
4 žlice oštrog brašna
300ml mlijeka

Sve se zajedno pomiješa i stavi kuhati. Kad se zgusne, makne se s vatre i ostavi da se hladi. Čim češće promiješati, da ne nastane kožica. Kad se ohladi, dobro izmiksati mikserom, da ne bi kasnije u kremi nastale grudice.

Kad se prvi dio kreme fino hladi, izradi se biskvit:

6 bjelanjaka
250g šećera
100g kokosa
100g oštrog brašna

Dobro se izradi smijeg od bjelanjaka, umiješa šećer i miksa toliko dugo dok se smjesa ne zasjaji i dodaju se polako ostali sastojci. Smjesa se prebaci u okrugli kalup za torte i peče na 180°.

Ohlađeni biskvit prerezati na pola. Biskvit je fino sočan, nije ga potrebno ničim prelijevati.

U posebnoj posudi smiješati 300ml slatkog vrhnja.
U drugoj posebnoj posudi smiješati 200g mascarpone sira. Bit če puno posuda kasnije za pranje, nažalost.
Siru dodati prvi dio kreme, onaj kuhani dio, dobro sjediniti i polako u nj umiješati tučeno slatko vrhnje.
Opet posebna posuda, za smiješati 200ml slatkog vrhnja, za ukrašavanje torte. može i ne mora. Možda vi imate neku bolju, kreativniju ideju, ja ću odmah najaviti, prije slike, da vas ne iznenadi, ja sam jako loša u dekoriranju torti, ne znam jesam li čak prosječna! Oduvijek se fokusiram na okus, i kreativna vanjština uvijek izostane! Takva sam.

Ajmo na slaganje torte:
Na dno se stavi prerezani biskvit, premaže se polovicom kreme - i sad ide dodatak koji uopće nije trebao, čak nije ni odradio posao koji mu je bio namijenjen - ja sam ovdje dodala keksiće od kokosa u obliku kolutića. Mislila sam da će se lijepo vidjeti na prerezanoj šniti torte i da će poboljšati okus, ali premda nitko nije komentirao ovaj dio kao višak, meni je totalno bio. Skroz bezveze. Ali opet bih drugi put ovdje nešto dodala, baš bi mi pristajala nekakva zanimljiva sredina.
Dok ne smislim ništa bolje, preporučam staviti drugi dio biskvita, na njega ostatak kreme. I na kremu šlag. I sad sve posuti kokosovim brašnom, možda,eto, to mi ne zvuči loše.
Moja izgleda nešto drukčije.


Al jako je zapravo fina, jako sam zadovoljna kako mi je ispala krema i kanim ovu tortu svakako češće raditi. Podosta je bogatog okusa, tako da se može narezati puno užih šnita, za velik broj dragih gostiju!
Meni su moji jako dragi!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ekspresna savijača sa šunkom i sirom

Veselje u mojoj kući, sinu mi bio rođendan! Prilika je to za isprobavanje novih recepata, čuju se tad svakakvi komentari, odmah znam da li će neka slastica postati omiljena u našoj kući ili više neće biti nikad na meniju. Naravno, pečem i provjerene recepte, ali jako volim eksperimentirati. Znala sam da će ovo biti pun pogodak, recept je isproban i ovo nas uvijek oduševi. Recept je od kolegice s posla. Obožavam kad brbljamo o feštama i hrani, ovo je super, ovo moraš probati, to se svima dopalo, ja ovo radim tako, ja onako. To je nepresušen izvor pravih recepata i informacija, ne ko ruski rulet s isprobavanjem nekog famoznog recepta s neta, koji ispadne totalni promašaj! Moram stvarno sada reći, bilo je toga puno puta. Nije da recept ne drži vodu, ako se potrudiš sve je ko na slici, samo izostane onaj fini okus o kojem se toliko priča. Da, da, ukusi su različiti, ali kad se nikome baš od obitelji ne dopadne, kuharica se zamisli. Svi koji su se našli u ovoj situaciji, znaju o čemu...

Brzi tart sa smokvama

Ovo što ja sad imam u pećnici je čisto zadovoljstvo. Pogledajte samo kako izgleda prije pečenja, prvi put ovo radim i očekujem eksploziju okusa svaki čas... Smokve...  božanstveno voće, nedostaje mi riječi kojima bih opjevala njegovo postojanje, njegovu zanosnu slatkoću... Premda nismo sretnici koji žive na mediteranu i uživaju češće u ovoj carskoj deliciji, ipak imamo i mi na kontinentu pokoji adut i ako smo dovoljno brižni i strpljivi, i mi možemo kratkotrajno uživati plodove ovog anđeoskog voća. Ja imam veliku sreću i kolegica s posla mi je donijela punu vrećicu smokava, i time me silno razveselila! Hvala ti, divna si! Odlučila sam napraviti ovaj tart, koji sam našla na jednom britanskom blogu i preradila ga po svom. Opet, čista jednostavnost i premda sam si obećala da ću sama izraditi lisnato tijesto, vrijeme danas nije bilo na mojoj strani i poslužilo je kupovno lisnato. Bit će to u redu, al neću si ostati dužna. Neki drugi put... Kremu sam izradil...

Male rolice s blitvom i sirom

Naišla sam na ovaj recept na Tastemade.com i odmah mi se jako dopao. Na kraju je ostala samo ideja, sve ostalo je moja improvizacija, usudim se reći, još bolja od originala. Eh, bile su tako fine, da ih nisam poslikala na tanjuru, bila je žurba čim prije ih probati! :-) Pa, da vidimo recept: Tijesto: klasično tijesto za tjesteninu s 2 jaja i 200g brašna. Umijesi se glatko tijesto, ostavi da odmori 15-tak minuta. Za to vrijeme dvije šake blitve blanširati te nasjeckati na sitno. U zdjelici pomiješati blitvu, 200g krem sira (Abc ili sl), 50ml mlijeka, 1 jaje, 40g parmezana, sol, papar. Ostavite malo sa strane, ako vam se kad malo odstoji bude činilo tekuće dodajte mrvu krušnih mrvica, bitno da smjesa ne teče kasnije iz rolica. Ravaljajte tijesto kao za lazanje. Ja obožavam domaće tijesto i uvijek ga radim, ali možete i preskočiti ovaj dio i kupiti u dućanu svježu tjesteninu za lazanje. Ja sam napravila listove veličine cca 15x25cm i svakog prerezala po dužini na pola. Sta...